Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών Παρουσίασε Αποκατάσταση Υγροτόπων κατά Μήκος του Δούναβη

Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών Παρουσίασε Αποκατάσταση Υγροτόπων κατά Μήκος του Δούναβη

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS) παρουσίασε σήμερα την αποκατάσταση υγροτόπων κατά μήκος του Δούναβη και μελλοντικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη βιοποικιλότητα και τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο της δράσης για το κλίμα στο βουλγαρικό περίπτερο της 29ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Η καθηγήτρια Εκατερίνα Μπατσβάροβα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για το Κλίμα, την Ατμόσφαιρα και τα Νερό της BAS, παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο DAnube WETlands RESToration (DaWetRest), στο οποίο μετέχουν Βούλγαροι ερευνητές, 25 εταίροι και 20 συνδεδεμένοι εταίροι από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο είναι μια συντονισμένη προσπάθεια ερευνητικών ινστιτούτων και ομάδων, κυβερνητικών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η λεκάνη του Δούναβη καλύπτει το 10% της ηπειρωτικής Ευρώπης σε 19 χώρες. Περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξαρτώνται από τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα της περιοχής και από την εύφορη γη κατά μήκος των κοιλάδων για πόσιμο νερό, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές και τη γεωργία. “Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να δουν τη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας κατά μήκος του Δούναβη και τη σημασία της ικανότητας της φύσης να αναγεννάται”, δήλωσε η καθηγήτρια Μπατσβάροβα.

Η ίδια εξήγησε ότι στον Κάτω Δούναβη, Βούλγαροι και Ρουμάνοι ερευνητές παρακολουθούν το νερό του ποταμού και τους υγροτόπους. Μια καινοτομία στις δραστηριότητες παρατήρησης είναι η χρήση ενός μικρού καταμαράν για τη μέτρηση των χημικών και φυσικών χαρακτηριστικών του νερού. Τα πράσινα εκκολαπτήρια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενδημικών ειδών. Το έργο αυτό θα βοηθήσει στην εύρεση πιθανών τρόπων δέσμευσης άνθρακα από τους υγροτόπους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη δράση για το κλίμα.

Η καθηγήτρια Μπατσβάροβα δήλωσε ότι στην επόμενη φάση, μετά το 2027, θα αναπτυχθούν προγράμματα βασισμένα σε επιστημονικά στοιχεία ώστε οι συστάσεις των ερευνητών να μετατραπούν σε δράσεις.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Επιτυχημένη πρεμιέρα για τον Παναθηναϊκό στο Europe Trophy Regional Stage

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε με εξαιρετικό τρόπο την πρώτη μέρα...

Διαμαρτυρία του Παναθηναϊκού για την απαγόρευση εισόδου στους φιλάθλους

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επίσημη...

Στρατηγική Δράση για τη Μετανάστευση: Οι Στόχοι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνει ότι...

Η Παρί «δεινοπάθησε» στο «Astroballe»: Η Βιλερμπάν της έστειλε μήνυμα

Η πρωτοπόρος της Euroleague, Παρί, «δεινοπάθησε» στο «Astroballe» και...