Οικονομικά Μεγέθη και Δείκτες: Η Ανάλυση του Υπουργού Επικρατείας

Στα βασικά οικονομικά μεγέθη και δείκτες εστιάζει ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Η αξιολόγηση της οικονομίας είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και βιωματική για τους περισσότερους πολίτες που δεν είναι οικονομολόγοι. Τα έσοδα και τα έξοδα σε μηνιαία βάση στο νοικοκυριό του καθενός είναι και ο βασικός δείκτης για την πλειονότητα των ανθρώπων ως προς την πορεία της οικονομίας”, είναι η εισαγωγική παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας.Και, ναι, πρώτη η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η καλή πορεία της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ακόμη καθημερινό βίωμα για πολλά νοικοκυριά. Κι αυτό παρότι υπάρχουν, πλέον, πολύ περισσότερες δουλειές, επενδύσεις αλλά και αυξήσεις στα εισοδήματα. Η συγκυρία του διεθνούς και εγχώριου πληθωριστικού κύματος -που πλέον όμως υποχωρεί- αφαίρεσε ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των αυξήσεων.Ωστόσο, προσθέτει, “υπάρχει τρόπος να κατανοήσουμε πιο αντικειμενικά αν όντως η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα, συγκρίνοντας βασικά οικονομικά μεγέθη τόσο με το πρόσφατο παρελθόν όσο και με το τι συμβαίνει σήμερα σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.Σύγκριση και μέτρηση με κοινά αποδεκτά μεθοδολογικά εργαλεία βοηθούν να αποκτήσουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και κατανόησης της πραγματικότητας. Να συνυπάρξουμε πιο αρμονικά, να ανταλλάξουμε επιχειρήματα ουσίας αλλά και να εντοπίσουμε που πηγαίνουμε καλύτερα ή χειρότερα από τους άλλους ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις.Στα βασικά οικονομικά μεγέθη, λοιπόν, “η Ελλάδα σημειώνει κάποιες αξιοσημείωτες και αναμφισβήτητες επιδόσεις -με βάση πάντα τους ευρωπαϊκούς δείκτες- που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια πατάμε σε στέρεες βάσεις για να κάνουμε το άλμα που είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα σημειώνει:- Το 4ο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και τη μεγαλύτερη πτώση δημόσιου χρέους στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
– Διπλάσια ανάπτυξη της οικονομίας από τον μέσο όρο της ΕΕ.
– Τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ με 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην πενταετία.
– Τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ΕΕ με μείωση ή κατάργηση άνω των 60 φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών (μαζί με αυτούς που νομοθετούνται τώρα για το 2025).
– Μείωση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ κατά 50% συγκριτικά με το 2017 χάρη στη ραγδαία ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων.
– Υπερδιπλασιασμό των δημοσίων επενδύσεων από σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ το 2019 σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το 2025.
– Ταχύτερη αύξηση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 5 μονάδες από την υπόλοιπη Ευρώπη και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας.
– Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 22 δισ. ευρώ και αύξηση των πράσινων δανείων κατά 51 δισ. ευρώ στην πενταετία”.Συμπερασματικά, “όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας και καλύτερης προοπτικής για τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού. Διότι, αν δεν στέκεται σε στέρεα θεμέλια το κοινό μας σπίτι δεν μπορεί να είναι ασφαλές ούτε το ατομικό νοικοκυριό του κάθε πολίτη.Μέρα με τη μέρα μειώνουμε την απόσταση που μας χωρίζει εισοδηματικά από την υπόλοιπη Ευρώπη και δημιουργούμε τις συνθήκες για μια Ελλάδα όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να ζουν ξανά καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Για αυτό αγωνιζόμαστε”, υπογραμμίζει ο Άκης Σκέρτσος.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Μακάμπι Τελ Αβίβ νικητής επί της Ζαλγκίρις Κάουνας

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ επικράτησε με 95-78 της Ζαλγκίρις Κάουνας στην 18η αγωνιστική της Euroleague, με εξαιρετική άμυνα και επιθετική απόδοση των Χόαρντ, Σόρκιν και Γιοκουμπάιτις.

Σημαντικές νίκες στο βελγικό πρωτάθλημα

Σημαντικές νίκες σημειώθηκαν στην τελευταία αγωνιστική του βελγικού πρωταθλήματος, με τη Σεντ Ζιλουάζ και τη Μπριζ να παίρνουν σπουδαίες επιτυχίες.

Νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι στη Euroleague

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Αρμάνι με 84-83 στη Euroleague, με τον Φουρνιέ να ξεχωρίζει με 18 πόντους και τον Βεζένκοφ να φτάνει τους 2.501 σε αγώνες.

Πούτιν: Ο Μπάιντεν πρότεινε αναβολή ένταξης Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, του πρότεινε αναβολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10-15 χρόνια, λόγω απροετοίμαστης κατάστασης της χώρας.