Συνέντευξη Μητσοτάκη: Οικονομία, Διαγραφή Σαμαρά και Ενόπλες Δυνάμεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, η διαφοροποίηση του Κώστα Καραμανλή, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA.

Σχετικά με την Οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως κρίσιμο βήμα για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης μέχρι το 2027. Τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει συσσωρευμένη ακρίβεια λόγω προηγούμενων κρίσεων και ότι η κατάσταση του πληθωρισμού δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της επιδοματικής πολιτικής, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των πολιτών σε περιόδους κρίσης, και ανέφερε τις στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ που έχουν εφαρμοστεί, αναγνωρίζοντας τις περιορισμένες επιτυχίες τους.

Αναφορικά με τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού ξεπέρασαν τα όρια και τον ανάγκασαν να προχωρήσει σε αυτή τη ριζική απόφαση. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιτρέπει θεωρίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες του Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφασή του ήταν αναγκαία για την προστασία του κύρους της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, διαψεύδοντας την πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών μετά τη διαγραφή.

Σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή εντολή τετραετίας και ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρης εκλογικής διαδικασίας.

Αναφορικά με την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ για τον εκλογικό νόμο πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για αλλαγές.

Στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πρόοδο των διαλόγων, τονίζοντας ότι οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν σταθερές και ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προσδιορίσει τη μία και μοναδική διαφορά που αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές φύλαξης των συνόρων, αποσκοπώντας στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Τέλος, για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραλαβή σύγχρονων αεροσκαφών και την πρόοδο στα προγράμματα αναβάθμισης, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες αυξήσεις μισθών.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Πορτογαλία στον 3ο προκριματικό όμιλο για το Μουντιάλ 2026

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε θέση να επιλέξει τον όμιλο...

Η Λευκορωσία, η Ελλάδα και η Σκωτία στον όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026

 Η Λευκορωσία θα είναι μία από τις τρεις αντιπάλους...

Τέμπη: Πόρισμα για την Ασφάλεια των Σιδηροδρόμων έως τα Τέλη Φεβρουαρίου 2025

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα,...

Επανένταξη ανηλίκων μέσω αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωφελούς εργασίας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζει την επανένταξη ανηλίκων ηλικίας 12...