Αβέβαιο μέλλον για τον Μπασάρ αλ Άσαντ και την οικογένειά του στη Ρωσία

Η τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ και της οικογένειάς του παραμένει αβέβαιη, καθώς έχουν καταφύγει στη Ρωσία μετά την ανατροπή του καθεστώτος του, που τερμάτισε μια περίοδο άνω των 50 ετών διακυβέρνησης στη Συρία. Ο Άσαντ, πριν από την πτώση της Δαμασκού στα χέρια των ανταρτών, φυγαδεύτηκε στη Ρωσία, όπου του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επιστροφής του στη Συρία είναι ελάχιστες και ότι ο ίδιος θα επιλέξει να ζήσει απομονωμένος.

Η Ρωσία υπήρξε σταθερός σύμμαχος του Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, διατηρώντας στρατιωτικές βάσεις στη Συρία και παρέχοντας στήριξη μέσω αεροπορικών επιθέσεων που άλλαξαν την πορεία του πολέμου. Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται πλέον να είναι λιγότερο πρόθυμη να στηρίξει τον Άσαντ εξαιτίας των διαρκών προκλήσεων που αντιμετωπίζει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την άφιξη του Άσαντ και της οικογένειάς του στη Μόσχα, όπου θα τους παραχωρηθεί άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους, με την απόφαση να προέρχεται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ωστόσο δεν επιθυμεί να συναντηθεί μαζί τους.

Η οικογένεια Άσαντ έχει ήδη επενδύσει σε πολυτελή διαμερίσματα στη Μόσχα, με έρευνα του 2019 να αποκαλύπτει ότι η οικογένεια έχει αγοράσει τουλάχιστον 18 διαμερίσματα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Παράλληλα, ο μεγαλύτερος γιος του Άσαντ, Χαφέζ, σπουδάζει στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ η σύζυγός του Άσμα, που έχει και βρετανική υπηκοότητα, είναι επίσης στη Μόσχα.

Σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οικογένεια Άσαντ διαθέτει περιουσία που κυμαίνεται από 1 έως 2 δισ. δολάρια, αν και μεγάλο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι διασκορπισμένο και δύσκολα εκτιμήσιμο. Η Άσμα Άσαντ έχει επιρροή σε οικονομικές αποφάσεις της Συρίας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο διαβόητους κερδοσκόπους πολέμου.

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές ποινικές διώξεις για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, με πολλούς να καλούν για λογοδοσία.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αποκαλύψεις για τις τελευταίες μέρες του Παναγιώτη από την Ειρήνη Μουρτζούκου

Νέα στοιχεία για τις τελευταίες ημέρες του μόλις 15...

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις τελευταίες μέρες του Παναγιώτη

Νέα δεδομένα σχετικά με τις τελευταίες ημέρες του μόλις...

Ο Καφούρος αναλύει την οικονομική στρατηγική της Ελλάδας για το 2025

Στην ανάγκη να στηριχτεί η νησιωτική Ελλάδα και να...