Μετά από την Γερμανία και την Αυστρία, η Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Η αναστολή περιλαμβάνει επίσης και την απαγόρευση έκδοσης αποφάσεων ασύλου για ένα διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσει αν εξακολουθεί να υπάρχει λόγος διεθνούς προστασίας για τους Σύρους πρόσφυγες, ή αν η προστασία αυτή έχει εκλείψει.
Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να έχει επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) είχε επίσης αναστείλει όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα τους. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πολιτική κατάσταση στη Συρία και ότι οι αποφάσεις θα ήταν για την ώρα αδύναμες.
Η BAMF τόνισε ότι η απόφασή της επηρεάζει 42.270 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, ενώ 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις παραμένουν σε ισχύ. Η συζήτηση σχετικά με το αν οι Σύροι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στη Γερμανία είναι ήδη σε εξέλιξη, με πολιτικούς να ζητούν τον επαναπατρισμό τους το συντομότερο δυνατό.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι ζήτησε αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία. Ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει πρόγραμμα για επιστροφές και απελάσεις προς τη Συρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, υπήρχαν 12.886 ανοιχτές υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής στην Γερμανία.