Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα καθαρογραφεί και θα δημοσιευτεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς ακινήτων και της κυβέρνησης. Αυτή η απόφαση έκρινε αντισυνταγματικά τα κίνητρα που σχετίζονται με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, δώδεκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η καταγραφή του μεγέθους της κατάστασης είναι η άμεση προτεραιότητά της, καθώς υπάρχει σημαντική ασάφεια σχετικά με ορισμένες περιπτώσεις που επηρεάζονται από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προγραμματίζει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης μέσω μιας πλατφόρμας, όπου θα μπορούν να καταγραφούν οι διαφορετικές περιπτώσεις οικοδομικών αδειών που θίγονται.
Επιπλέον, το υπουργείο προαναγγέλλει ρυθμίσεις για όσους έχουν οικοδομικές άδειες με βάση τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι θα υπάρξει διαδικασία fast track, ώστε οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ολοκληρώσει τα στάδια έγκρισης οικοδομικής άδειας να μεταβούν αυτόματα στο νέο καθεστώς.
Οι αντιφάσεις στις αποφάσεις του ΣτΕ προκαλούν σύγχυση σε κυβερνητικούς και επιστημονικούς κύκλους. Οι αγοραστές και ιδιοκτήτες που έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις του ΝΟΚ αισθάνονται ανακούφιση. Αντίθετα, μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί που δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν οικοδομικές εργασίες ή έχουν βρεθεί σε νομικούς περιορισμούς.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προγραμματίζει νομοθετικές ρυθμίσεις για να ευθυγραμμιστεί με τις κατευθύνσεις του ΣτΕ. Σκοπός είναι να ενσωματωθούν διατάξεις του ΝΟΚ στον πολεοδομικό σχεδιασμό, προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να επηρεάσει την κτηματαγορά, με τους κατασκευαστές που συνεχίζουν τα έργα τους να πιθανόν να αυξήσουν τις τιμές. Οι κατασκευαστές που δεν έχουν αρχίσει ακόμα τις εργασίες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες.