Η αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1.000.000 κ.μ. νερού ετησίως για τους κατοίκους της Αθήνας, εφόσον το έργο αξιοποιηθεί πλήρως. Ένα αρχαίο υδραγωγείο, ηλικίας 1.863 ετών, που διασχίζει οκτώ δήμους, από τις Αχαρνές έως το Κολωνάκι, έχει την ικανότητα να μεταφέρει αυτόν τον όγκο νερού για χρήση που δεν περιλαμβάνει την πόση.
Η σύνδεση με το Αδριάνειο Υδραγωγείο θα επιτρέψει την άντληση νερού για δραστηριότητες όπως το πότισμα και οι καθαρισμοί, μειώνοντας την ανάγκη για πόσιμο νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον, το μη πόσιμο νερό του υδραγωγείου έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ανάπτυξη των φυτών, κάτι που είναι κρίσιμο υπό συνθήκες λειψυδρίας λόγω της κλιματικής κρίσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πόσιμο νερό, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία, χάνει τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο, μέσω της λειτουργίας του, επαναφέρει το νερό στον φυσικό κύκλο του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην αναγέννηση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος, που περιλαμβάνει την επανενεργοποίηση τμήματος του υδραγωγείου μήκους 4,5 χλμ., επιβεβαιώνει την πρακτική αξία του εγχειρήματος. Από τον Μάρτιο του 2025, η ΕΥΔΑΠ θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική παροχή μη πόσιμου νερού σε κατοίκους του Χαλανδρίου, οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη σύνδεση με το νέο δίκτυο.
Το Χαλάνδρι, πρωτοστατώντας στην αναγέννηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, αξιοποιεί αυτό το αρχαίο μνημείο για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών ανάπτυξης, ενισχύοντας τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας σε κάθε στάδιο του έργου. Από τη διαχείριση της υδροδότησης έως τις πολιτιστικές δράσεις, η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο τη βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη της περιοχής.