Εκπληκτικές εικόνες που καταγράφηκαν από αυτόματες κάμερες στο τροπικό δάσος της Βραζιλίας αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας απομονωμένης κοινότητας ιθαγενών, γνωστής ως Massaco. Η κοινότητα αυτή έχει πάρει το όνομά της από το ποτάμι που διασχίζει τα εδάφη τους, ωστόσο η αυτοαποκαλούμενη ονομασία τους παραμένει άγνωστη, όπως και η γλώσσα, η κοινωνική τους δομή και οι πεποιθήσεις τους.
Παρά την αυξανόμενη πίεση από υλοτόμους, κτηνοτρόφους και άλλες παράνομες δραστηριότητες, η κοινότητα Massaco καταφέρνει να επιβιώνει. Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Αυτοχθόνων Λαών της Βραζιλίας (Funai), παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την αύξηση του πληθυσμού τους, ο οποίος έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990, φτάνοντας τα 200-250 άτομα.
Η Funai έχει τοποθετήσει κάμερες σε περιοχές όπου περιοδικά αφήνει μεταλλικά εργαλεία ως δώρα, μια πρακτική που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τα μέλη της φυλής από το να εισέλθουν σε αγροκτήματα ή καταυλισμούς υλοτομίας, αποφεύγοντας έτσι τις επικίνδυνες συνέπειες.
Στο παρελθόν, φωτογραφίες των οικισμών Massaco έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια αποστολών της Funai σε περιοχές που επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν εγκαταλειφθεί. Οι Massaco, που παραμένουν άγνωστοι για τον έξω κόσμο, ζουν νομαδικά, κυνηγούν με μεγάλα τόξα και προστατεύουν τα εδάφη τους φυτεύοντας παγίδες.
Σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για τους αυτόχθονες λαούς σε απομόνωση και αρχική επαφή, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 61 κοινότητες που ζουν μεταξύ του Αμαζονίου και του Γκραν Τσάκο, ενώ άλλες 128 κοινότητες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.