Στο πλαίσιο του συνεδρίου για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναδεικνύει την ουσιώδη σημασία της εξωτερικής πολιτικής ως πράξη ευθύνης και διορατικότητας. Υπογραμμίζει τη συνεχή αναζήτηση τρόπων που συνδυάζουν τα εθνικά συμφέροντα με τη διεθνή συνεργασία και την ειρήνη, αναλύοντας τους βασικούς σταθμούς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Με έμφαση στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου υπογραμμίζει τη σημασία της διαρκούς ανάπτυξης και εφαρμογής ιδεών που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Αναφέρεται στην αξία της τεχνολογικής προόδου, της αυτονομίας και της αυτάρκειας, καθώς και στη σημασία της δημοκρατίας και της συμμετοχής στους τομείς της Ενέργειας και της ‘Αμυνας.
Με αναφορά στην ιδέα της ελληνικής φωνής της σύνεσης και της αξιοποίησης του τεχνολογικού πλούτου για την ειρηνική και δημοκρατική συμβίωση, ο Παπανδρέου υποστηρίζει την ανάγκη για μια νέα προοπτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα προς ένα καλύτερο μέλλον.
Αναλύοντας τις περιόδους της Μεταπολίτευσης, εστιάζει στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και την ενεργή παρουσία της Ελλάδας στη διαμόρφωση μιας νέας, ενωμένης Ευρώπης. Υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής, καθώς και την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης.
Καταλήγοντας, ο Παπανδρέου εκφράζει την πεποίθησή του ότι με συλλογική προσπάθεια και διαπραγμάτευση μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο βασισμένο στο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, προάγοντας τις αξίες της σύνεσης και της συνεργασίας.