Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν την επιλογή να μην εφαρμόσουν τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνικού Ποινικού Δικαστηρίου κατά δύο μελών της ισραηλινής ηγεσίας και ενός διοικητή της Χαμάς.
Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και του αρχηγού της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο περιέχει τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνικού Δικαστηρίου.
Παρά την υποστήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών προς το Καταστατικό της Ρώμης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, προσκάλεσε τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία, διαβεβαιώνοντάς τον για την ασφάλειά του στη χώρα.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε ότι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Καταστατικό της Ρώμης είναι δεσμευτικές τόσο για τις χώρες μέλη όσο και για τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στην αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στα εντάλματα σύλληψης, ο Μπορέλ επεσήμανε ότι η επίκριση μιας κυβέρνησης δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως αντισημιτισμός, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα στην κριτική χωρίς να υφίσταται κατηγορία αντισημιτισμού.
Η απόρριψη της απόφασης του Διεθνικού Δικαστηρίου από τις ΗΠΑ και η χαρακτηριστική αντίδραση του Ισραήλ αναδεικνύουν την πολιτική ευαισθησία γύρω από το θέμα των ενταλμάτων σύλληψης.