Μέσα στον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα υποβάλει το πέμπτο αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την εκταμίευση 3,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος ύψους 36 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% του συνολικού προϋπολογισμού, και κατατάσσεται πέμπτη στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου, με δεκάδες εμβληματικά έργα σε εξέλιξη.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα είναι το Κτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης από τη δεκαετία του 1980, καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που προσπαθεί να δημιουργήσει πανελλαδικά πολεοδομικά σχέδια. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί επίσης μεγάλα έργα υποδομής όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, η εθνική οδός Ε65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.
Οι δωρεάν απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις και οι δωρεάν εξετάσεις για καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι επίσης χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026. Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις με προϋπολογισμό 31,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30,5 δισ. ευρώ είναι ευρωπαϊκοί πόροι.
Το 86% των χρημάτων προορίζεται για φορείς του Δημοσίου, ενώ περίπου 4 δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε 41 επιχειρήσεις, κυρίως μέσω δανείων και επιχορηγήσεων για ενεργειακά έργα. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς πολλές δεν έχουν βελτιώσει το τραπεζικό τους προφίλ από την οικονομική κρίση.
Για το 2025, αναμένονται σημαντικά έργα όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», που θα προσφέρει στεγαστικά δάνεια σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δανειστεί έως 190.000 ευρώ, με το 50% του ποσού να είναι άτοκο.
Επιπλέον, θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών σε έγγραφα και υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος του 2025, αναμένεται η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων του Δημοσίου και η πλήρης λειτουργία της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών.
Ο πρωθυπουργός έχει θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στο τέλος του 2025, με το έργο να βρίσκεται ήδη κοντά στο 90% της ολοκλήρωσης.