Την Πέμπτη, οι Δυτικοί διπλωμάτες υιοθέτησαν αυστηρό ψήφισμα εναντίον του Ιράν από το Διεθνές Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) στη Βιέννη. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Τεχεράνη, η οποία κατηγόρησε το ψήφισμα ως “πολιτικά υποκινούμενη”.
Το κείμενο, συνταγμένο από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εγκρίθηκε από τα 19 μέλη του συμβουλίου κυβερνητών του ΔΟΑΕ, ενώ Ρωσία, Κίνα και Μπουρκίνα Φάσο το καταψήφισαν και 12 χώρες απείχαν.
Οι Δυτικοί υπογράμμισαν την ανάγκη για αντιμετώπιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, τις οποίες χαρακτήρισαν “βαθιά ανησυχητικές”.
Το Ιράν αντέδρασε στο ψήφισμα ανακοινώνοντας τη λειτουργία νέων συσκευών φυγοκέντρησης, ενώ επέκρινε την “πολιτικά υποκινούμενη” ενέργεια των Δυτικών.
Το ψήφισμα υπενθυμίζει στο Ιράν τις νόμιμες υποχρεώσεις του βάσει της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και ζητεί πλήρη έκθεση από το ΔΟΑΕ έως την άνοιξη του 2025.
Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των Δυτικών και του επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί το Ιράν και λάβει διαβεβαιώσεις για περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων.
Η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ το 2018, παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων, ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει την ενίσχυση του πυρηνικού της προγράμματος.