Εγκρίθηκε από το Σαλβαδόρ το νομοσχέδιο για την επανέναρξη της εξόρυξης μετάλλων

Το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ ενέκρινε χθες Δευτέρα σχέδιο νόμου που υποστήριξε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε και προβλέπει την επανέναρξη της εξόρυξης πολύτιμων και άλλων μετάλλων στη χώρα, η οποία είχε απαγορευτεί το 2017.

«Ο γενικός νόμος για την εξόρυξη μετάλλων εγκρίνεται» με 57 ψήφους στη σαλβαδοριανή εθνική αντιπροσωπεία των 60 μελών, δήλωσε ο Ερνέστο Κάστρο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, στο οποίο το κόμμα του κ. Μπουκέλε έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ενώ η ολομέλεια συζητούσε το νομοσχέδιο, περίπου 300 μέλη οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος διαδήλωναν σε δρόμο που οδηγεί στο κοινοβούλιο εναντίον της επανέναρξης της εξόρυξης μετάλλων.

«Αυτή η καταραμένη εξόρυξη μετάλλων θα βλάψει τον κόσμο, θα μολύνει το νερό μας και τα ποτάμια μας, είναι επίθεση κατά της ζωής» τόνισε σε δημοσιογράφους η αγωνίστρια Βιδαλίνα Μοράλες.

Η επανέναρξη της αξιοποίησης κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους υπερασπιστές του περιβάλλοντος: φοβούνται τη μόλυνση των πηγών νερού, πάνω απ’ όλα του ποταμού Λέμπα, από τον οποίο υδροδοτείται το 70% των κατοίκων της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ και των περιχώρων της.

Το Ελ Σαλβαδόρ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε, το 2017, οποιαδήποτε άδεια ή σύμβαση παραχώρησης της αξιοποίησης μεταλλείων, υπαίθριων ή υπόγειων, καθώς και τη χρήση ρυπαντικών χημικών προϊόντων όπως τα κυανίδια ή ο υδράργυρος.

Όμως ο πρόεδρος Μπουκέλε, που εξελέγη το 2019, τασσόταν υπέρ της άρσης της απαγόρευσης, ώστε να αρχίσουν διαδικασίες υποβολής προσφορών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού: κατ’ αυτόν, το Σαλβαδόρ έχει τη «μεγαλύτερη πυκνότητα στον κόσμο» στα κοιτάσματά του.

Σκοπός του νόμου είναι η ρύθμιση των δραστηριοτήτων του κράτους στην «εξερεύνηση, εκμετάλλευση και εξόρυξη» μετάλλων, εξηγείται στο άρθρο 1.

Το άρθρο 6 του νόμου προβλέπει πως η εξόρυξη και η εκμετάλλευση των μετάλλων θα γίνεται από το κράτος, ωστόσο προσθέτει πως θα μπορεί να το κάνει μέσω εταιρειών στις οποίες θα υπάρχουν «ιδιωτικές» συμμετοχές ή με «μεικτά» σχήματα, δηλαδή μέσω συμπράξεων εταιρειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Το κείμενο απαγορεύει τη χρήση υδραργύρου, χημικού προϊόντος που ρυπαίνει, στην εξόρυξη μετάλλων, που εξάλλου δεν μπορούν να γίνονται σε προστατευόμενες περιοχές, ούτε σε τομείς από όπου τροφοδοτείται το σύστημα υπογείων υδάτων.

Ο βουλευτής της πλειοψηφίας Γουίλιαμ Σοριάνο διαβεβαίωσε ότι η εξόρυξη μεταλλευμάτων θα «τονώσει την οικονομία» και θα «βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού».

Αντίθετα, για τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Φρανσίσκο Λίρα, η εξόρυξη μετάλλων είναι «αντιδημοφιλές μέτρο που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Απεργία Εργαζομένων των Starbucks: Επέκταση Σε 300 Καταστήματα Στις ΗΠΑ

Η απεργία εργαζομένων των Starbucks επεκτείνεται σε περισσότερα από 300 καταστήματα στις ΗΠΑ, με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους να αναμένεται να απεργήσουν πριν το τέλος της απεργιακής κινητοποίησης.

Η Αλβανία και το «τσάμικο»: Ιστορικές Αναδρομές και Διπλωματικές Στρατηγικές

Αναλύουμε την ιστορική και διπλωματική διάσταση του «τσάμικου» και τη θέση της Αλβανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με αναφορές στις δηλώσεις του Ενβέρ Χότζα.

Νέος τεχνικός διευθυντής στην Παναχαϊκή

Η Παναχαϊκή ανακοίνωσε τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη ως τον νέο τεχνικό διευθυντή της, ενώ οι φίλαθλοι της ομάδας τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και ευχές για επιτυχίες.

Εορταστική Ατμόσφαιρα στην Πλατεία Κοτζιά

Η παραμονή των Χριστουγέννων στην Αθήνα φέρνει εορταστική ατμόσφαιρα στην πλατεία Κοτζιά, με εκατοντάδες φαναράκια και μηνύματα ελπίδας και ειρήνης.