Στα τέλη Νοεμβρίου, σε μια ταράτσα του Κιέβου, μια ομάδα εθελοντών με διαφορετικές στολές παρακολουθεί με ανησυχία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι δικαστές στα ανώτατα δικαστήρια της Ουκρανίας, αλλά κάθε δεκαπενθήμερο συγκεντρώνονται ως αυτοσχέδια μονάδα αεράμυνας, οπλισμένοι με σοβιετικά πολυβόλα, για να καταρρίψουν σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ο Γιούρι Τσούμακ, εθελοντής και δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, δήλωσε ότι αυτή είναι «ο φθηνότερος τρόπος» αντιμετώπισης των απειλών, σημειώνοντας την αποφυγή χρήσης ακριβών πυραύλων από τις δυτικές χώρες εναντίον των σχετικά φθηνών UAV.
Η ομάδα προσπαθεί να διατηρήσει την καλή διάθεση με τσάι και αστεία κατά τη διάρκεια των 24ωρων βαρδιών τους. Παράλληλα, συνειδητοποιούν ότι η αποστολή τους έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνη τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις με UAV έχουν αυξηθεί δραματικά, τρομοκρατώντας τις ουκρανικές πόλεις σχεδόν καθημερινά.
Σύμφωνα με στοιχεία του CNN, οι επιθέσεις των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυξήθηκαν από 400 τον Μάιο σε πάνω από 2.400 τον Νοέμβριο. Μέχρι τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 1.700 επιθέσεις είχαν καταγραφεί.
Η κλιμάκωση των επιθέσεων οδήγησε το CNN να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την επέκταση ενός μυστικού εργοστασίου στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Αλαμπούγκα, στην Ταταρστάν, το οποίο παράγει επιθετικά και επιτηρητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής σχεδίασης, χρησιμοποιώντας κινεζικά εξαρτήματα και νεαρό εργατικό δυναμικό.
Η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 1,75 δισ. δολαρίων για την εγχώρια παραγωγή ιρανικών drones, με στόχο την παραγωγή 6.000 μονάδων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2025. Ωστόσο, οι πληροφορίες δείχνουν ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί νωρίτερα, με 2.738 drones να έχουν κατασκευαστεί μόνο το 2023.