Το νέο δημοσκοπικό τοπίο διαμορφώνει ένα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό, καθώς η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η «αλλαγή φρουράς» στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προοιωνίζουν σημαντικές εξελίξεις. Αν οι τρέχουσες διαθέσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιωθούν στις εκλογές, η επόμενη Βουλή αναμένεται να είναι η πιο κατακερματισμένη στην ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ», φαίνεται ότι τα έδρανα της προσεχούς Βουλής θα καταληφθούν από εννέα κόμματα, με πιθανότητα και δέκα. Παρά τη δυσφορία των πολιτών για την ακρίβεια, η κυβέρνηση δείχνει ανθεκτικότητα, καθώς η πλειοψηφία συμφωνεί με βασικές πτυχές της πολιτικής της. Ιδιαίτερη στήριξη απολαμβάνει η πρόταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται σε ποσοστά που θυμίζουν ευρωεκλογές, με 31% στην εκτίμηση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση με 18,7%, δημιουργώντας έναν δικομματισμό που είναι πιο αδύναμος από ποτέ, καθώς το άθροισμά τους δεν ξεπερνά το 50% του εκλογικού σώματος.
Η ρευστότητα που παρατηρείται στην πρόθεση ψήφου ενισχύεται από τη διάσπαση της ψήφου στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου τρία κόμματα επιδιώκουν να εκλέξουν βουλευτές, συγκεντρώνοντας συνολικά 15,2%. Παράλληλα, στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα κόμματα διεκδικούν έδρανα με αθροιστικά ποσοστά 26,2%.
Με αυτές τις συνθήκες, η δημιουργία βιώσιμης κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις επόμενες εκλογές θα είναι μια δύσκολη πολιτική άσκηση. Η Νέα Δημοκρατία με το 31% εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει μόλις 123 έδρες, ενώ η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη που παρέχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η κυβερνητική ηγεσία παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία, πιστεύοντας ότι το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας θα πείσει τους ψηφοφόρους να δώσουν αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για αυτοδυναμία.