Ρώσοι επιστήμονες εξέφρασαν την επικριτική τους για την απάντηση των αρχών στην πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση δύο πετρελαιοφόρων στον Κερτς. Υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις καθαρισμού αντιμετωπίζουν έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού και υποδομών.
Την 15η Δεκεμβρίου, τα δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια προσάραξαν στον Κερτς κατά τη διάρκεια καταιγίδας, με ένα να βυθίζεται και το άλλο να υποστεί σοβαρές ζημιές. Η κατάσταση οδήγησε στον θάνατο ενός ατόμου και στην απομάκρυνση 26 μελών του πληρώματος.
Τα πλοία μετέφεραν συνολικά περίπου 9.200 τόνους μαζούτ, με το 40% τους να ενδέχεται να έχει διαρρεύσει στη θάλασσα σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Οι εθελοντές και οι επιχειρήσεις καθαρισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης εξοπλισμού, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν την ανεπάρκεια των πόρων που διαθέτουν.
Οι ρωσικές αρχές έχουν κηρύξει πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την πετρελαιοκηλίδα να μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους εδάφους, προκαλώντας ανησυχία για το περιβάλλον.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ρύπανση ενδέχεται να επηρεάσει ακόμα και την Κριμαία, καλώντας σε γρήγορη δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.
Η πετρελαιοκηλίδα έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων θαλάσσιων όντων, με τις αρχές να αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση.