Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών που δημιούργησε η Ιταλία στη βόρεια Αλβανία είναι δραματική, καθώς περισσότερα άτομα απασχολούνται σε αυτά από όσους βρίσκονται εκεί ως φιλοξενούμενοι. Τώρα, το προσωπικό αυτό επιστρέφει στην Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, δεκάδες Ιταλοί αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί που είχαν μεταβεί στην Αλβανία έχουν ήδη επιστρέψει, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι σχεδόν άδειες εδώ και εβδομάδες.
Πριν από δύο εβδομάδες, πάνω από 50 αστυνομικοί επέστρεψαν στη χώρα τους, ενώ δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί αναχώρησαν το Σαββατοκύριακο, με την παρουσία τους στην Αλβανία να θεωρείται πλέον περιττή.
Αρχικά, τα κέντρα αυτά προορίζονταν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 άνδρες μηνιαίως, ωστόσο από τις 11 Οκτωβρίου μόλις 24 αιτούντες άσυλο έχουν σταλεί σε αυτά, με σκοπό να επαναπατριστούν στις χώρες καταγωγής τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πέντε από αυτούς πέρασαν λιγότερες από 12 ώρες στα κέντρα, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν για λίγο περισσότερο από 48 ώρες. Όλοι τους επέστρεψαν στην Ιταλία, καθώς Ιταλοί δικαστές αποφάνθηκαν ότι η κράτησή τους στην Αλβανία ήταν παράνομη πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, οι οποίες θεωρούνται «ασφαλείς» από τις ιταλικές αρχές.
Δικαστές στην Ιταλία υποστήριξαν απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός της Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής αν όλο το έδαφος της δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλείας.
Η συμφωνία με την Αλβανία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία την είχαν χαρακτηρίσει «οικονομική καταστροφή», καθώς η υλοποίησή της θα κόστιζε περίπου 1 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεταφορά οκτώ ανδρών με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο, για τους οποίους είχε εκδοθεί απόφαση επιστροφής, κόστισε 250.000 ευρώ.
Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών, οι οποίοι κατηγορούνται από ακροδεξιά κόμματα ότι εμποδίζουν το σχέδιο.