Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας εξελίσσεται σε συνθήκες ήπιου κλίματος, παρά την απόσταση που παραμένει στο σημαντικό ζήτημα της οριοθέτησης. Στις τελευταίες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών, παρατηρείται διάθεση από την Τουρκία να διατηρηθεί η ηρεμία, λόγω της διεθνούς κατάστασης.
Η αβεβαιότητα στη Συρία, η οποία επηρεάζει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ενισχύει την τάση της Αγκυρας να μην επιθυμεί να ανοίξει νέο μέτωπο με την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στη διατήρηση των σχέσεων με την Ε.Ε. και την Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα με την έναρξη της νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα παραλείψει να αντιδράσει σε κάθε κίνηση της Ελλάδας που ερμηνεύει ως παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενόψει της προετοιμασίας για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη των Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, με τον σχεδιασμό να έχει ολοκληρωθεί και να αναμένεται πλέον η έγκριση από την πολιτική ηγεσία. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, πιθανότατα μετά τη συνεδρίαση στην Αγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Θαλάσσια Πάρκα δεν έχουν ενιαία μορφή και καλύπτουν περιοχές των χωρικών υδάτων, περιλαμβάνοντας μικρά νησιά και νησίδες. Ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν αντιδράσεις από την Τουρκία, η οποία έχει εκφράσει τη διαφωνία της για την ένταξη ορισμένων νησίδων στις «γκρίζες ζώνες».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα Θαλάσσια Πάρκα θα προχωρήσουν κανονικά, παρά τις αντιρρήσεις από την Τουρκία. Σημειώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται υπόλογη στην Κομισιόν για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η επίσημη υποβολή του στην Κομισιόν.