Η Αρετή Τσουκαλά, κόρη του καθηγητή Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Purdue, διαγνώστηκε με λευχαιμία στα 23 της χρόνια. Εκτός από τη μάχη για τη ζωή της, έπρεπε να αντιπαρατεθεί και με την ασφαλιστική της εταιρεία, που ζητούσε 13.000 δολάρια τον μήνα για φάρμακα χημειοθεραπείας, παρά το γεγονός ότι είχε ένα καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα.
Σήμερα, 26 ετών, η Αρετή αποτελεί μία από τους 200 αναγνώστες του CNN που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις συχνές αρνήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών να καλύψουν τα υψηλά έξοδα θεραπείας, αφήνοντας τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν σοβαρά χρέη, πολλές φορές σε κρίσιμες στιγμές της υγείας τους.
Η ίδια περιγράφει την εμπειρία της: “Κανένας δεν πρέπει να δίνει μάχη ταυτόχρονα και με τον καρκίνο και με τις ασφαλιστικές. Είναι πολύ σκληρό σύστημα.” Παρά την αγωνία της, η Αρετή τελικά κατάφερε να αποκτήσει το φάρμακο μέσω της φαρμακευτικής εταιρείας, έπειτα από τρίμηνη καθυστέρηση στη θεραπεία της.
Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος στις ΗΠΑ είναι τραγική, με το 41% των Αμερικανών να έχει χρέη από ιατρικές ή οδοντιατρικές θεραπείες, που συνολικά φτάνουν τα 220 δισ. δολάρια. Παρά τις δυσκολίες, πολλοί αξιολογούν την ασφάλισή τους ως καλή ή τέλεια, σύμφωνα με έρευνες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση μίας 70χρονης γυναίκας που, μετά από επέμβαση, βρέθηκε με χρέος 14.000 δολαρίων από την ασφαλιστική της, ενώ ο 43χρονος Ίσσακ Ρόζεμπλουμ περιγράφει την άρνηση της ασφαλιστικής του να εγκρίνει σημαντικές ιατρικές εξετάσεις.
Η Αρετή, αν και σήμερα είναι καλύτερα και ο καρκίνος έχει υποχωρήσει, δεν είναι η μοναδική που βιώνει αυτή τη διπλή μάχη, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας.