Πριν από κάποιο καιρό, ο Παύλος, ο πρωτότοκος γιος του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου, αποφάσισε να υλοποιήσει την επιθυμία του πατέρα του για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, την οποία η οικογένειά του είχε χάσει με τον νόμο Βενιζέλου του 1994. Πολλοί δεν θυμούνται ότι, για περίπου 20 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 1974, η ιθαγένεια δεν είχε αφαιρεθεί από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, μέχρι την παρέμβαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ο θάνατος του τέως Βασιλέως λειτούργησε ως καταλύτης για αυτή την εξέλιξη, με ορισμένους να εκτιμούν ότι ο Παύλος επιθυμεί να διατηρήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Έτσι, οι παρασκηνιακές επαφές με κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη ξεκινήσει, και αναμένεται η κατάθεση αιτήματος για την ανάκτηση της ιθαγένειας από τον Παύλο, τον Νικόλαο και τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έχει αναλάβει έναν από τους πρώτους ρόλους στις επαφές, καθώς διαθέτει διαχρονικούς δεσμούς με την οικογένεια. Παράλληλα, συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και με τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει την απόφαση για την ανάκτηση της ιθαγένειας.
Δύο επώνυμα έχουν προταθεί για την οικογένεια: το «Ντε Γκρες» και το «Ντε Γκρέτσια», με το πρώτο να έχει περισσότερες πιθανότητες λόγω του προηγούμενου «δεδικασμένου». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διαφορετικές γλωσσικές αποδόσεις του ίδιου επωνύμου, με την οικογένεια να κατέχει και δανέζικο διαβατήριο που αναγράφει το «Ντε Γκρέτσια» λόγω της καταγωγής της Άννας Μαρίας.
Κρίσιμη παράμετρος είναι ότι η τέως βασιλική οικογένεια συμμορφώνεται με τον υπάρχοντα νόμο Βενιζέλου, αναγνωρίζοντας το Σύνταγμα και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος του 1974, ενώ παραιτείται από όλους τους τίτλους ευγενείας. Αυτή η απόφαση δεν ήταν δεδομένη στην αρχή, καθώς η οικογένεια είχε ζητήσει νομοθετική παρέμβαση, αλλά η κυβέρνηση εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία τροποποίηση του νόμου.
Αυτό που τονίζεται από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η αποδοχή του νόμου αποτελεί μια «μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο, και ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως ισχύει.