Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Frontiers in Public Health” αναδεικνύει τον σημαντικό κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών στην εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Αντίθετα, η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών δεν φαίνεται να φέρνει τους ίδιους κινδύνους, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.
Η μελέτη περιλάμβανε στοιχεία από περίπου 70.000 άτομα σε δύο μεγάλες κοόρτες στη Σουηδία, που παρακολουθήθηκαν για αρκετά χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ζάχαρης από γλυκά και ζαχαρούχα ποτά και της εμφάνισης επτά διαφορετικών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γλυκών ποτών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση ότι η περιστασιακή κατανάλωση γλυκών φαίνεται να συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στις διαφορετικές επιδράσεις των διαφορετικών τύπων κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία του ανθρώπου.