Ο ηγέτης της συμμαχίας των ισλαμιστών που έχει καταλάβει την εξουσία στη Συρία δήλωσε χθες ότι οι ένοπλες παρατάξεις θα «διαλυθούν» και οι μαχητές τους θα ενταχθούν στον στρατό της νέας εξουσίας, η οποία ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, γνωστός και ως Άχμαντ αλ Σάρα, δήλωσε μέσω Telegram ότι «οι παρατάξεις θα διαλυθούν και οι μαχητές θα προετοιμαστούν να ενταχθούν στο υπουργείο Άμυνας». Τόνισε ότι «όλοι θα υπόκεινται στον νόμο». Η σουνιτική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη νέα αυτή πολιτική.
Μετά από 9 ημέρες ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας, η ΧΤΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πραγματικές προκλήσεις της διακυβέρνησης. Ο πόλεμος κατά των δυνάμεων του Άσαντ αποδείχθηκε σχετικά εύκολος, αλλά τώρα οι ισλαμιστές πρέπει να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα των πολιτών και τις πιθανές κοινωνικές εξεγέρσεις.
Η Hayat Tahrir al-Sham έχει εξελιχθεί από το 2021 σε μια οργάνωση που έχει απομακρυνθεί από τις ριζοσπαστικές πρακτικές του ISIS, και φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο στρατηγική προσέγγιση για τη διαχείριση της περιοχής, όπως φάνηκε και στη διοίκηση του Ιντλίμπ.
Η ΧΤΣ διατηρεί τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ από το 2017, όπου έχει δημιουργήσει 11 τοπικά «υπουργεία» και έχει ενισχύσει την τοπική οικονομία μέσω επιβολής δασμού 5% στο ελαιόλαδο.
Επιπλέον, η οργάνωση έχει επιδείξει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το ISIS, καθώς δεν έχει απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς, προσφέροντάς τους θέσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα απαρνηθούν τον Άσαντ. Αυτό έχει ενισχύσει τη δημοτικότητα της ΧΤΣ στην περιοχή.
Η ΧΤΣ φαίνεται επίσης να διαφοροποιείται από άλλες φράξιες της Συρίας υποστηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχει ιδρύσει ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και επεκτείνει το δίκτυο της σε απομακρυσμένες περιοχές, βελτιώνοντας την πρόσβαση των πολιτών σε τηλεπικοινωνίες.
Αναφορικά με τη συνεργασία της με την Τουρκία, φαίνεται ότι η ΧΤΣ δεν έχει λάβει τον μεγάλο όγκο χρηματοδότησης και όπλων που έλαβε ο Εθνικός Στρατός της Συρίας. Ωστόσο, έχει καταφέρει να προσελκύσει υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού του Άσαντ, προσφέροντας αμνηστία και θέσεις στον στρατό της.
Σήμερα, η Hayat Tahrir al-Sham φαίνεται έτοιμη να διαχειριστεί ολόκληρη τη χώρα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει έσοδα που θα ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.