Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “European Heart Journal” αναδεικνύει τη σημασία της κατανάλωσης κρασιού στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή. Η καινοτομία αυτής της μελέτης έγκειται στη μέτρηση του τρυγικού οξέος στα ούρα των συμμετεχόντων, ως αξιόπιστο μέτρο κατανάλωσης κρασιού.Η έρευνα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού έργου στην Ισπανία, το οποίο εξετάζει την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μετά από παρακολούθηση 1.232 συμμετεχόντων για τέσσερα έως πέντε χρόνια, διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Ραμόν Εστρούχ, η κατανάλωση κρασιού σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων, ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή λόγω των χαρακτηριστικών του δείγματος.