Μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ και τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λάρυγγα, όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων.
Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και οι συχνότητες αυξάνονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, δεδομένα από 14 μελέτες επιστημόνων συνδεδεμένων με τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου εξετάστηκαν.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από 9.548 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 άτομα χωρίς καρκίνο, τα οποία είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ημερησίως είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου κατά 17%, καρκίνου στο στόμα κατά 30% και καρκίνου στον λαιμό κατά 22%. Επίσης, η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη συσχετίστηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα.
Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε με 25% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο στόμα, ενώ η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού ή λιγότερο ημερησίως συνδέθηκε με 9% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και 27% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με 38% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον λαιμό.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για τον αντίκτυπο της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού στον κίνδυνο καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των συνηθειών αυτών.