Η συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα και η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) εξετάστηκε από ένα πάνελ ειδικών που περιλάμβανε την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, τον πρώην υπουργό και Εταίρο της EY (Ernst and Young) Ελλάδος Χρήστο Ταραντίλη, την καθηγήτρια και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και μια Analytics Engineer από την εταιρεία Age of Learning στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Το πάνελ επικεντρώθηκε στις αλλαγές που φέρνει η χρήση της ΤΝ στον εργασιακό χώρο, με έμφαση:
· Στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων εργασιών, επιτρέποντας στους εργαζομένους να εστιάζουν σε πιο δημιουργικά και σημαντικά ζητήματα, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στον εργασιακό τομέα.
· Στην τεκμηριωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω της ταχείας ανάλυσης δεδομένων και στη δημιουργία νέων επαγγελμάτων που εστιάζουν στη διαχείριση της ΤΝ.
· Στη διαμόρφωση ευέλικτων συνθηκών εργασίας, με περισσότερες θέσεις που επιτρέπουν την απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία.
Επίσης, αναφέρθηκε:
· Η ανησυχία για απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της χρήσης ΤΝ.
· Η ανάγκη ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και ενδυνάμωσης των εργαζομένων για την αξιοποίηση της ΤΝ με ηθικό τρόπο.
· Η ανάγκη για παγκόσμια πρότυπα ρύθμισης της ΤΝ για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών όπως η δημιουργία ψευδών ειδήσεων ή η παραβίαση της ιδιωτικότητας.
Καταλήγοντας, ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι η ΤΝ αποτελεί μια επανάσταση που μπορεί να αναδιαμορφώσει το μέλλον της εργασίας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και ενθαρρύνοντας την καινοτομία.