Μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία, με τίτλο “Ψυχή μου”, ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής, με κεντρικό μήνυμα το “Μιλάμε ανοιχτά και σπάμε τα ταμπού”, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την παρουσίασή της σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Στόχος της καμπάνιας και των προληπτικών δράσεων της είναι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνδρομή του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Αττικής, τους πόρους του ΕΚΤ και του ΠΕΠ “ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027”.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η “κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί, πάντα με την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα”. Απηύθυνε ένα μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας, τονίζοντας τη σημασία της ευαισθητοποίησης γύρω από το φαινόμενο της κατάθλιψης, που αποτελεί τη συχνότερη ψυχική διαταραχή παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τόνισε τη συνέπεια και υπευθυνότητα της περιφέρειας στις πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο μέλλον, προσθέτοντας: “Δεν θα μείνουμε παρατηρητές και ουραγοί σε οποιοδήποτε πρόβλημα, θα είμαστε πρωταγωνιστές και αρωγοί, ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Βγαίνουμε από τον μοναχικό κόσμο της κατάθλιψης, μιλάμε, ζητάμε βοήθεια, διώχνουμε τη θλίψη, το φόβο, την απογοήτευση. Αφήνουμε πίσω μας τη σκοτεινή περίοδο της κατάθλιψης και κοιτάμε ξανά τη ζωή με ελπίδα. Στέλνουμε το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τείχη που υψώνει γύρω τους η κατάθλιψη, πως δεν είστε μόνοι”.
Υπογράμμισε την αυξητική τάση της κατάθλιψης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι “θα σταθούμε αρωγοί και πολύτιμοι βοηθοί σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες”.
Η πρωτοβουλία της περιφέρειας για την ψυχική υγεία είναι πολυεπίπεδη και στοχεύει στην ενημέρωση, την επιμόρφωση και την άμεση υποστήριξη των πολιτών.
Οι βασικοί άξονες της είναι τρεις:
1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού
– Με την παραγωγή έξι βίντεο που παρουσιάζουν τους τρόπους εκδήλωσης της κατάθλιψης σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
2. Επιμόρφωση στελεχών κοινωνικών δομών μέσω προγράμματος τρίμηνης διάρκειας που καλύπτει θεματικές ενότητες θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης.
3. Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε επτά δήμους της περιφέρειας.
Με αυτή την πρωτοβουλία, η περιφέρεια αναζητά να προσφέρει λύσεις και να ενισχύσει την κοινωνία, εστιάζοντας στην πρόληψη, τη στήριξη και την ενδυνάμωση, με στόχο να καταρρίψει τα στερεότυπα και να αντιμετωπίσει το κοινωνικό στίγμα γύρω από την κατάθλιψη.
Τέλος, η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, Μένη Μαλλιώρη, συμμετείχε στη συζήτηση, εκφράζοντας την υποστήριξή της προς την πρωτοβουλία της περιφέρειας και του Νίκου Χαρδαλιά.