Η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία έληξε άδοξα, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς την Τετάρτη ψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσε το Νέο Αριστερό Μέτωπο.
Συνολικά, 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης, με την Αριστερά και τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να ενώνουν τις δυνάμεις τους για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού. Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνταν τουλάχιστον 289 ψήφοι, γεγονός που υπογραμμίζει την πολιτική συμμαχία που έχει σχηματιστεί μεταξύ των δύο κομμάτων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αριστερά προηγήθηκε με την πρόταση μομφής, ενώ είχε κατατεθεί και δεύτερη πρόταση από το κόμμα της Λεπέν. Ωστόσο, η στήριξη από τις δύο μεγάλες παρατάξεις καθιστούσε σχεδόν βέβαιη την επιτυχία της πρώτης πρότασης, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Η θητεία του Μπαρνιέ είναι μια από τις πιο βραχείες στην ιστορία της Γαλλίας και αναμένεται να επηρεάσει την υστεροφημία του. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προγραμματίζει διάγγελμα για την Πέμπτη, με στόχο να απευθυνθεί στους πολίτες μετά την πτώση της κυβέρνησής του.
Η συζήτηση για την πρόταση μομφής ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και οι βουλευτές του Μετώπου είχαν σαφή πλεονέκτημα. Ο Μπαρνιέ στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες οικονομίες και υπογράμμισε ότι «η αλήθεια θα φανεί σε κάθε κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι το χρέος παραμένει πάντα μια αδήριτη πραγματικότητα.
Η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, κατά την παρέμβασή της, δήλωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας» και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει στην πτώση της «εφήμερης κυβέρνησης Μπαρνιέ», δηλώνοντας ότι το κόμμα της θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου.