Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) έκανε έκκληση σήμερα προς τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης των γυναικών δημοσιογράφων. Σε ανακοίνωσή τους, οι RSF υπογράμμισαν την ανάγκη για μεταφορά στην εθνική νομοθεσία των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οδηγίας της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών.
Οι RSF αναφέρουν ότι πολλές γυναίκες δημοσιογράφοι γίνονται θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης, ιδίως όσες ασχολούνται με έμφυλα ζητήματα ή τη σεξουαλική και σεξιστική βία. Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν στην αποστολή της αξιοπιστίας των γυναικών δημοσιογράφων, την εκφόβισή τους και την πίεσή τους να εγκαταλείψουν το έργο τους.
Ζητώντας τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, οι RSF επισημαίνουν την ανάγκη για προσαρμογή της νομικής ανταπόκρισης σε αυτά τα εγκλήματα. Το Συμβούλιο της ΕΕ είχε ήδη υιοθετήσει την πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της βίας εις βάρος των γυναικών τον Μάιο, ποινικοποιώντας τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τους αναγκαστικούς γάμους και τη διαδικτυακή παρενόχληση.
Η οδηγία ορίζει κατώτατες ποινές για τα αδικήματα αυτά, ενώ περιγράφει επιβαρυντικά στοιχεία διάπραξης που οδηγούν σε βαρύτερες ποινές, ιδίως όταν οι επιθέσεις στοχεύουν συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι δημοσιογράφοι. Οι RSF εκτιμούν ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τροποποιήσουν τον ποινικό τους κώδικα για να συμπεριλάβουν τη νέα οδηγία.
Η ανωνυμία στο διαδίκτυο δίνει αίσθηση ατιμωρησίας στους διαδικτυακούς παρενοχλητές και επιτιθέμενους στη δημοσιογραφία. Οι RSF επιμένουν ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που διαπράττουν διαδικτυακές παρενοχλήσεις και επιθέσεις στη δημοσιογραφία, προκειμένου να αποτραπεί η αυτολογοκρισία και η αίσθηση ατιμωρησίας.
Η προστασία των γυναικών δημοσιογράφων από τη διαδικτυακή παρενόχληση αποτελεί προτεραιότητα για τις RSF, που καλούν τις χώρες της ΕΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και την προστασία των γυναικών δημοσιογράφων από την κυβερνητική παρενόχληση.