«Να παραιτηθεί αμέσως», «να λογοδοτήσει»: Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δέχεται επιθέσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από το ίδιο του το κόμμα. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν ο Γιουν ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, την οποία αναγκάστηκε να ανακαλέσει λίγες ώρες αργότερα.
Η απόφαση του προεδρεύοντος, που ήρθε σε μια στιγμή που η δημοτικότητά του είναι ήδη χαμηλή, προκάλεσε σοκ, καθώς κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «δυνάμεις εχθρευόμενες το κράτος», στο πλαίσιο των εντάσεων γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μετά την ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου, αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις και ελικόπτερα προσγειώθηκαν στην οροφή του κοινοβουλίου. Παρά την κατάσταση, τα μέλη του κοινοβουλίου κατάφεραν να συνεδριάσουν και να απαιτήσουν την άρση του μέτρου, κάτι που συνέβη τελικά.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο, ζητώντας την απόσυρση του μέτρου και την παραίτηση του προέδρου Γιουν. Η επιβολή στρατιωτικού νόμου, η οποία δεν είχε παρατηρηθεί στη Νότια Κορέα για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, σήμαινε την αναστολή της πολιτικής ζωής και τον αυστηρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.
Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με ανησυχία στην απόφαση αυτή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Το Δημοκρατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε την άμεση παραίτηση του Γιουν και απείλησε με διαδικασίες αποπομπής αν δεν ενεργήσει άμεσα.
Επιπλέον, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ποινικές διώξεις για «ανταρσία» εναντίον του προεδρεύοντος και άλλων υπουργών που συμμετείχαν στην επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η ίδια η παράταξη του Γιουν δήλωσε ότι ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του, με τον επικεφαλής του κόμματος να τονίζει την ανάγκη για άμεσες εξηγήσεις.