Οι αυξημένες δανειοληπτικές πράξεις της ΕΕ και ο πληθωρισμός αποτελούν δύο από τους κυριότερους κινδύνους και προκλήσεις με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο προϋπολογισμός της ΕΕ.
Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ετήσιων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2023 από το μέλος του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού, Νικόλαο Μηλιώνη.
Οι εκκρεμείς δανειοληπτικές πράξεις της ΕΕ στις αγορές αυξήθηκαν το 2023, φτάνοντας στα 458 δις ευρώ, ενώ το 2022 ήταν αρκετά πιο κάτω, στο ύψος των 348 δις ευρώ. Ο δανεισμός για το next generation μπορεί να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2026, με τον μεγάλο όγκο των αποπληρωμών να μετατίθεται σε μελλοντικά πολυετή δημοσιονομικά πλαίσια.
Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Ένωσης, με την απώλεια σχεδόν 13% της αγοραστικής δύναμης μέχρι το τέλος του 2025. Οι υψηλοί πληθωριστικοί ρυθμοί αυξάνουν τον κίνδυνο τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ένωσης να μην επιτύχουν τους σκοπούς τους στον προβλεπόμενο ρυθμό.
Οι συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αδυναμιών και στη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας που περιορίζουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους στο μέλλον, με στόχο την παραγωγή ενός ωφέλιμου και μετρήσιμου αποτελέσματος για τους φορολογούμενους πολίτες της ΕΕ.
Συνολικά, ο προϋπολογισμός της ΕΕ του 2023 εστιάστηκε στους τομείς της συνοχής και των φυσικών πόρων, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει για το υψηλό ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων που υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ.
Η ανάλυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες βελτίωσης που απαιτούνται για την ορθή διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και η αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.