Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το κόστος των ξηρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει τα 300 δισ. ευρώ ετησίως. Οι ξηρασίες, που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή και τη μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αναμένεται να επηρεάσουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.
Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία των λύσεων που βασίζονται στη φύση, όπως η αναδάσωση και η διαχείριση των βοσκοτόπων, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις απώλειες και να αυξήσουν τα αγροτικά εισοδήματα παρέχοντας παράλληλα κλιματικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.
Μια μελέτη του 2020 αποκαλύπτει ότι οι επενδύσεις που βασίζονται στη φύση είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 59%, ξεπερνώντας άλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Το 2024 προβλέπεται ότι θα είναι το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, με καταστροφικές ξηρασίες που πλήττουν πολλές περιοχές, προκαλώντας πυρκαγιές, ελλείψεις νερού και τροφής.
Η διαχείριση της γης και των υδάτινων πόρων με βιώσιμο τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν ξηρασία, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της COP16 στη Σαουδική Αραβία, η έκθεση καλεί τους ηγέτες να αναγνωρίσουν τα κόστη των ξηρασιών και να υιοθετήσουν προληπτικές λύσεις που βασίζονται στη φύση για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη.