Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα μετά τις αναφορές από την Τουρκία σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με τη Συρία. Στο πλαίσιο της Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την παράνομη φύση του τουρκολιβυκού μνημονίου, τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.
Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη ήρθαν σε συνέχεια των αναφορών του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με τη δυνατότητα συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας που θα αποκλείει την Κύπρο, γεγονός που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για τις επικείμενες συζητήσεις και προειδοποίησε για την παραγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της Άμυνας, προτρέποντας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου. «Η γεωπολιτική ένταση απαιτεί μια αμυντική αφύπνιση της Ευρώπης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της περιοχής.
Αναφορικά με τις προκλήσεις από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ο Μητσοτάκης επανέλαβε τη σημασία του σεβασμού των διεθνών συμφωνιών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένες να τηρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στην υποστήριξη της δημοκρατικής σταθερότητας στη Συρία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και να αποφευχθούν νέες προσφυγικές ροές.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής.