Ο καταστροφικός σεισμός της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 1999 αποκάλυψε την ύπαρξη ενός άγνωστου ρήγματος, αυτού της Πάρνηθας. Από τότε, οι επιστήμονες εργάστηκαν για να χαρτογραφήσουν τα ρήγματα της Αττικής, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Ωστόσο, πρόσφατα, η πρωτεύουσα ταράχτηκε από επτά σεισμούς που προήλθαν από ένα άλλο άγνωστο ρήγμα. Το νέο αυτό ρήγμα, με εστιακό βάθος μόλις 8,7 χιλιόμετρα, είναι υπεύθυνο για δονήσεις που κυμαίνονται από 2,3 έως 2,7 βαθμούς Ρίχτερ, με επίκεντρο την Αγία Παρασκευή.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση αυτού του μικρού ρήγματος, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, ήταν απρόβλεπτη και δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως. Το ρήγμα αυτό ξεκινά από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και κατευθύνεται προς τα ανατολικά, κοντά στον οικιστικό χώρο του Χολαργού.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το ρήγμα μέσω της χαρτογράφησης των σεισμικών κέντρων που προήλθαν από αυτό. Αν και οι μικρές τεκτονικές δομές μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μέχρι 6-6,5 Ρίχτερ, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι επικίνδυνες, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται υποθαλάσσια ή σε μεγάλο εστιακό βάθος.
Η πλήρης καταγραφή των ρηγμάτων της Αττικής έγινε μετά τον σεισμό του 1999, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, πολλά άγνωστα ρήγματα παρέμειναν εκτός της καταγραφής, καθώς οι γεωφυσικές διασκοπήσεις επικεντρώνονται στους μεγαλύτερους σεισμούς και είναι δύσκολο να γίνουν στον αστικό ιστό.
Περίπου «αρκετές δεκάδες» μικρών ή μέσων μεγεθών ρήγματα έχουν καταγραφεί στον αστικό ιστό της Αθήνας. Οι περισσότερες από αυτές τις δομές δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως επεσήμανε ο σεισμός της Πάρνηθας.
Τέτοια ρήγματα έχουν εντοπιστεί σε περιοχές όπως ο Νότιος Ευβοϊκός, το Πόρτο Ράφτη, η Νέα Μάκρη και πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστικά είναι τα μικρά και μεσαία ρήγματα που διασχίζουν περιοχές όπως το Μαρούσι, η Μελίσσια, ο Γέρακας, η Σαλαμίνα και άλλες.
Η κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας στην Αττική είναι κρίσιμη για την πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καθώς νέα ρήγματα συνεχίζουν να ανακαλύπτονται.