Για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους στα επόμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες εστιάζουν στην αύξηση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί κύριο μοχλό για τη διατήρηση μιας βιώσιμης και ισχυρής κερδοφορίας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει στόχο για νέα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ το 2025, ενώ η πιστωτική επέκταση για το 2024 αναμένεται να υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ. Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση για το υπόλοιπο του έτους θα κινηθεί μεταξύ 7 και 8 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση του εταιρικού δανεισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οίκων. Η UBS επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να επωφεληθούν από την ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη και τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις.
Η S&P προβλέπει ότι ο πραγματικός ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2027, υπεραποδίδοντας τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Η συνεχιζόμενη απορρόφηση κονδυλίων στήριξης της ΕΕ αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια, με τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών να αυξάνονται κατά 4% τόσο φέτος όσο και το 2025.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου ενισχύει το αξιόχρεο των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο φθηνός δανεισμός για τις τράπεζες έχει θετικό αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες ρευστότητας, με τις καταθέσεις των ιδιωτών να αυξάνονται συνεχώς, δημιουργώντας άφθονη ρευστότητα. Η υποθετική ζήτηση για επισφαλή ελληνικά δάνεια προβλέπεται να συνεχιστεί, ενώ οι θετικές προοπτικές στις αγορές ακινήτων και οι μεταρρυθμίσεις θα υποστηρίξουν αυτή την εξέλιξη.