Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρώην πρωθυπουργός, εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαραίτητο να παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, ειδικά σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Κατά τη συζήτησή του με τον διευθυντή της εφημερίδας “Το Βήμα”, Περικλή Δημητρολόπουλο, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Αναφέροντας τη Μεταπολίτευση, ο Τσίπρας επεσήμανε τις πληγές που αντιμετώπισε η χώρα, σχετικά με την εξάρτηση από ξένες δυνάμεις, την τραγωδία της Κύπρου και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην εμφάνιση ενός “νεοσύστατου κράτους” στα βόρεια σύνορα με “αλυτρωτικές διαθέσεις” ως τέταρτη πληγή.
Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις, ανέφερε τις προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση αυτών των πληγών, όπως η ένταξη στην ΕΟΚ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η Συμφωνία των Πρεσπών που έληξε μια μακροχρόνια διαμάχη.
Για τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση χωρίς όρους που θα μείνουν ως πληγές στην πολιτική ζωή. Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, επανέλαβε τη θέση του για τον ρόλο της Ελλάδας και την ανάγκη για μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Σχετικά με την Τουρκία, επεσήμανε την ανάγκη για μια στρατηγική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και τη σταθερότητα. Κριτικάροντας την κυβέρνηση, πρότεινε συγκεκριμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων.
Αναφορικά με τις εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε αντίθεση για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται και τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ψήφων.
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης μιας σοβαρής και συγκροτημένης αντιπολίτευσης για την ανάπτυξη της χώρας και το πολιτικό σύστημα.