Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανησυχεί για την αποπαγκοσμιοποίηση στην παγκόσμια οικονομία

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αποπαγκοσμιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ χωρών, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Πεκίνο. Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο αβεβαιότητας λόγω της αύξησης των δασμών και των εμπορικών περιορισμών που επιβάλλουν ορισμένες χώρες.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες προκλήσεις εξαιτίας μιας τάσης “αποπαγκοσμιοποίησης”, στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Πεκίνο με τη συμμετοχή μεγάλων, διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Στο τρέχον πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αυτό το πρόβλημα ενισχύει την αβεβαιότητα, διαταράσσοντας βαθιά τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας, εκτίμησε ο Λι.

Κάποιες χώρες αυξάνουν σημαντικά τους δασμούς, εγείρουν προστατευτικά εμπόδια και αυξάνουν τους εμπορικούς περιορισμούς, πρόσθεσε.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κινεζικής κυβέρνησης έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια της διάσκεψης με την ονομασία “Διάλογος 1+10”, που διεξάγεται στο Πεκίνο με τη συμμετοχή των επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη σημασία να διατηρηθεί η διεθνής συνεργασία με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη αλλά και στις προσπάθειες της Κίνας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Κινέζοι ηγέτες επιδιώκουν ενεργά να στηρίξουν το εξωτερικό εμπόριο, εν αναμονή της επιστροφής στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευθεί να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές.

Από το 2020 ο αριθμός των μεροληπτικών μέτρων (που έχουν υιοθετηθεί) στο εμπόριο και τις επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 5.600 ετησίως, έναντι 3.000 προηγουμένως, κατήγγειλε ο Λι.

Η τάση προς την αποπαγκοσμιοποίηση γίνεται ολοένα και πιο έντονη, πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με χαμηλή εσωτερική κατανάλωση, με μια επίμονη κρίση στην αγορά ακινήτων και με ένα δυσμενές διεθνές πλαίσιο για τις εξαγωγές της.

Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του στην αμερικανική προεδρία ο Τραμπ διεξήγαγε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, κατηγορώντας τη για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και άλλες “άδικες” εμπορικές πρακτικές.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει ακόμη πιο υψηλούς δασμούς μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο.

Το Πεκίνο από την πλευρά του παρουσίασε τον Νοέμβριο σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου, μεταξύ των οποίων η παράταση της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, η ενισχυμένη οικονομική στήριξη προς τις ξένες εταιρείες και πιο ευέλικτοι κανονισμοί σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές.

ΕΜ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ο Λίβανος ελπίζει σε βελτίωση σχέσεων με τη Συρία

Ο Λίβανος εκφράζει αισιοδοξία για την ενίσχυση των δεσμών με τη Συρία, ενώ η Χεζμπολάχ επηρεάζει την πολιτική της περιοχής.

Ρεκόρ θανάτων μεταναστών στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία

Ρεκόρ θανάτων μεταναστών στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία, με περισσότερους από 10.400 νεκρούς ή αγνοούμενους από τις αρχές του 2024 μέχρι τώρα, σύμφωνα με έκθεση της Caminando Fronteras.

Ρωσία-Ουκρανία: Μόσχα απαντά σε επιθέσεις από δυτικούς πυραύλους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντά σε επιθέσεις από δυτικούς πυραύλους και drones στη Ρωσία, ενώ η Μόσχα αναζητά νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Ποινική δίωξη εναντίον 14χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ποινική δίωξη εναντίον 14χρονου για απόπειρα ανθρωποκτονίας με μαχαίρι στην οσφυϊκή χώρα. Ο 64χρονος ζητά εξιτήριο ενώ ο νεαρός παραπέμπεται στον Ανακριτή.