Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εικόνες από την πλημμυρισμένη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο σημείο της λεωφόρου Καλαμακίου, προκαλούν ανησυχία. Οι σοβαρές βροχοπτώσεις στα νότια προάστια της Αθήνας έχουν προκαλέσει μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, που θυμίζει Βενετία, χωρίς ωστόσο τα κανάλια και τις γόνδολες.
Κάθε φορά παρακολουθούμε τις ίδιες σκηνές, ενώ η αντιπαράθεση για τις ευθύνες συνεχίζεται. Ο Δήμος Αλίμου, μέσω του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, κατηγόρησε την ΕΥΔΑΠ για χρόνια αδιαφορίας σχετικά με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στο αποχετευτικό σύστημα. Η πλημμύρα χθες προκλήθηκε από την υπερφόρτωση ενός παλιού δικτύου αποχέτευσης, το οποίο διοχετεύει τα λύματα προς την Ψυττάλεια.
Στη συμβολή της Κανάρη με τη λεωφόρο Ποσειδώνος, ένα καπάκι αποχέτευσης εκτοξεύτηκε λόγω της πίεσης του νερού, με αποτέλεσμα τα λύματα να πλημμυρίσουν τον δρόμο και να καταλήξουν στη θάλασσα. Ο κ. Κονδύλης επεσήμανε ότι, παρά τον καθαρισμό των φρεατίων, το δίκτυο χρειάζεται άμεση αναβάθμιση, προτείνοντας την κατασκευή νέου αγωγού για τα λύματα. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της μελέτης για την αντικατάσταση του αγωγού αναμένεται τον Μάρτιο του 2025, ενώ τα έργα κατασκευής δεν θα ξεκινήσουν πριν από το 2026, προκαλώντας ανησυχία για μελλοντικές πλημμύρες.
Η ΕΥΔΑΠ απάντησε στις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι δεν είναι υπεύθυνη για τα όμβρια, αλλά ούτε και για τις παράνομες συνδέσεις που έχουν γίνει από κατοίκους και επιχειρήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ, περίπου 7.000 ακίνητα έχουν πραγματοποιήσει παράνομες συνδέσεις, επιβαρύνοντας το σύστημα αποχέτευσης και οδηγώντας σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούργια. Παρόμοια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν, με χαρακτηριστικά περιστατικά να αναφέρονται και τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος» το 2021, όπου η πλημμύρα είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές.
Το διαχρονικό ζήτημα είναι η αναζήτηση ευθυνών. Όσο αυτή παραμένει αναπάντητη, τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ποσειδώνος και την Αθηναϊκή Ριβιέρα θα συνεχίζονται, καθώς καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για να αλλάξει την κατάσταση.