Η Κεντρική Ευρώπη αποχαιρετά το 2024 με γενικευμένη πολιτική αστάθεια, καθώς η κυβέρνηση Σόλτς στη Γερμανία έχει καταρρεύσει, ενώ η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση που εντείνει τους κλυδωνισμούς του γαλλογερμανικού άξονα εντός της Ευρωζώνης.
Η αδυναμία της γαλλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, οδηγεί τη Γαλλία σε μια αχαρτογράφητη πολιτική κρίση. Αυτή η κατάσταση βρίσκει τους βασικούς πρωταγωνιστές σε παράλληλες τροχιές, με τα γαλλικά ομόλογα να πλησιάζουν μια κατάσταση κρίσης παρόμοια με αυτή της Ελλάδας.
Η κρίση ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει, ενεργοποίησε το Συνταγματικό άρθρο 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την έγκριση του προϋπολογισμού χωρίς ψηφοφορία, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Η πρόταση αυτή έχει υποβληθεί από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, και αν υπερψηφιστεί, θα οδηγήσει πιθανότατα στην πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε αναταραχή από τον Σεπτέμβριο, όταν ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ το 2024.
Η έλλειψη συμμάχων στην Εθνοσυνέλευση και το ατελέσφορο παζάρι μεταξύ Μπαρνιέ και Λεπέν οδηγούν στην πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης την Τετάρτη, όταν θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός κοινωνικής ασφάλισης, το πρώτο σκέλος του προϋπολογισμού.
Δεδομένου ότι η Γαλλία διεξήγαγε βουλευτικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, οι εκλογές δεν μπορούν να επαναληφθούν πριν παρέλθουν 12 μήνες, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης. Ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει δύο επιλογές: να επιλέξει νέο Πρωθυπουργό ή να παραιτηθεί ο ίδιος, προκειμένου να εκτονωθεί η πολιτική κρίση.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει διαχωριστεί σε τρεις μεγάλες ομάδες: τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, το Αριστερών καταβολών Νέο Λαϊκό Μέτωπο και το κεντρώο τμήμα που εκφράζεται από τον Μακρόν και τους Ρεπουμπλικάνους, χωρίς να διαφαίνεται κάποια προοπτική συνεργασίας μεταξύ τους.