Η πολιτική συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση για την Ελλάδα, προτείνοντας στην κυβέρνηση να επανεξετάσει τη χρήση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. Στην έκθεση, που αφορά το 2024, υπογραμμίζεται η ανάγκη περιορισμού ή κατάργησης φοροαπαλλαγών για συνταξιούχους και αύξησης των φόρων σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως ο καπνός και τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και αλάτι.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι είναι επιτακτική η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και προτείνει την αναθεώρηση ειδικών διατάξεων στο φορολογικό σύστημα, καθώς και τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών και των μειωμένων συντελεστών φόρου. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στις επιδοτήσεις καυσίμων και στις εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος για ιατρική περίθαλψη και δαπάνες επαγγελματιών.
Σύμφωνα με την έκθεση, παρόλο που η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ έχει μειωθεί, η Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η έκθεση επικεντρώνεται σε στοιχεία του 2021-2022, καθώς αναμένονται νέα δεδομένα από την Κομισιόν που θα μπορούσαν να δείξουν σημαντική μείωση του “κενού” του ΦΠΑ το 2022-2023, λόγω των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.
Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι οι φορολογικές δαπάνες, όπως οι μειώσεις ή απαλλαγές φόρου, περιορίζουν τα δημόσια έσοδα και προτείνει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και των απαλλαγών ΦΠΑ, καθώς οι μειώσεις αυτές ευνοούν τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε βλαβερά αγαθά, δεδομένου ότι δεν έχει εισαγάγει ειδικούς φόρους σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
Η ανάγκη για αλλαγές γίνεται πιο επιτακτική, καθώς το κάπνισμα και οι διατροφικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα είναι υψηλοί, με το κάπνισμα να συμβάλλει σε σημαντικό ποσοστό θανάτων. Η αύξηση των φόρων σε καπνό και ανθυγιεινές τροφές θα μπορούσε να ενθαρρύνει πιο υγιεινές συμπεριφορές και να συμβάλει στην αύξηση των δημόσιων εσόδων για την κάλυψη δαπανών υγείας.