Η είδηση της πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ κυριαρχεί σήμερα στα γαλλικά ΜΜΕ, ύστερα από την υπερψήφιση πρότασης μομφής από το Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Ο Economist ήταν από τους πρώτους που ανέδειξε το γεγονός.
Η Liberation αναφέρει με τον τίτλο «Ήρθα, είδα, απολύθηκα» συνοδευόμενο από φωτογραφία του Μπαρνιέ, ενώ η Le Figaro τονίζει τον ιστορικό χαρακτήρα της χθεσινής ψηφοφορίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Η Les Echos επισημαίνει τη συνεργασία των άκρων που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης, ενώ η L’Humanité επικεντρώνεται στον Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα σήμερα το βράδυ.
Η Le Parisien αναρωτιέται για την «μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα» και ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Η La Croix χρησιμοποιεί τον όρο «χαμένο στοίχημα» για τον Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους αποσταθεροποίησης που αντιμετωπίζει η Γαλλία.
Μετά την ψήφο δυσπιστίας, η Γαλλία βρίσκεται σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού, καθώς η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι η πρώτη που χάνει ψήφο εμπιστοσύνης από το 1962. Ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στη χώρα στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).
Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, κάλεσε τον πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ζήτησε την παραίτησή του. Ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ, δεν ζήτησε την παραίτηση του Μακρόν αλλά προέτρεψε σε διορισμό αριστερού πρωθυπουργού.
Η ριζοσπαστική αριστερά ζητά πρόωρες εκλογές, ενώ η κατάσταση στη Γαλλία χαρακτηρίζεται από πολιτική αβεβαιότητα με τον κίνδυνο να εισέλθει στο νέο έτος χωρίς κυβέρνηση ή προϋπολογισμό. Ο Μακρόν αναμένεται να διορίσει νέο πρωθυπουργό πριν από την τελετή επαναλειτουργίας του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Στην αγορά, οι ανησυχίες για την πολιτική αστάθεια αύξησαν το κόστος δανεισμού, με το δημόσιο χρέος της Γαλλίας να φτάνει στο 111% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η διάρκεια της θητείας του Μπαρνιέ ήταν μόλις τρεις μήνες, καθιστώντας την μία από τις πιο σύντομες στην ιστορία της πέμπτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα της Γαλλίας.