Η συμπλήρωση 1.000 ημερών από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει επανακαθορίσει τη σύγκρουση σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ διαφαίνονται και προοπτικές αλλαγών στη διπλωματία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει άδεια στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους ATACMS και εντός ρωσικού εδάφους, κάτι που ζητούσαν εδώ και μήνες. Παράλληλα, η Βρετανία έχει επιτρέψει τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow.
Στο πεδίο της μάχης, οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Έχουν χάσει πάνω από το 40% των εδαφών που είχαν καταλάβει στην περιοχή του Κουρσκ κατά την εισβολή τους τον Αύγουστο. Η Ρωσία, με περίπου 60.000 στρατιώτες, συνεχίζει τις επιθέσεις στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της με 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες.
Αντιμετωπίζοντας τα πρώτα πλήγματα από τα δυτικά όπλα, η Ρωσία αντελήφθη την κατάσταση και χρησιμοποίησε τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή. Η χρήση αυτού του όπλου ανησυχεί την Ουκρανία, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί.
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε επίθεση από μη πυρηνική χώρα με υποστήριξη πυρηνικής δύναμης ως κοινή επίθεση. Αυτό ανοίγει το δρόμο για πιθανές πυρηνικές απαντήσεις, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει πως ο πόλεμος έχει προσλάβει χαρακτηριστικά παγκόσμιας κλίμακας.
Οι κινήσεις των δυτικών χωρών στέλνουν το μήνυμα στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμες να την υποστηρίξουν. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση μπορεί να αλλάξει με την πιθανή ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2025, ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί να δώσει λύση στον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, με πιθανές παραχωρήσεις από την Ουκρανία.