Το 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale με τίτλο “Beyond the Olive Grove: Διαμορφώνοντας τη Δημόσια και Πλανητική Υγεία, Πολιτική και Βιωσιμότητα” που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, ανέδειξε τη σημασία του ελαιολάδου στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Συμμετείχαν πάνω από 50 επιστήμονες, παραγωγοί και ακαδημαϊκοί από 15 ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ιταλία, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Το συμπόσιο αποτέλεσε κόμβο συνεργασίας, αναδεικνύοντας την Κρήτη ως παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας και βιωσιμότητας, ενώ αναδείχθηκε η σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου για την υγεία και το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο του συμποσίου διεξήχθησαν διαλέξεις, συζητήσεις και γευσιγνωσίες, εστιάζοντας σε θέματα όπως η μεσογειακή διατροφή, η ποιότητα του ελαιολάδου, οι στρατηγικές μάρκετινγκ και η κλιματική αλλαγή.
Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας ανέδειξε την παγκόσμια σημασία της ελιάς ως στοιχείο βελτίωσης της δημόσιας υγείας, ενώ ο Δήμαρχος του Ηρακλείου υπογράμμισε τη σημασία του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή.
Ο Abderraouf Laajimi του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας τόνισε τη συνδεση μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου, ενώ ο επιχειρηματίας Μιχάλης Στάγκος υπογράμμισε τη σημασία του ελαιολάδου ως πυλώνα βιωσιμότητας και ευεξίας.
Στο τέλος του συμποσίου, ανακεφαλαιώθηκαν τα συμπεράσματα από τον Πρόεδρο του ΙΤΕ και τον Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Yale, με την ανακοίνωση ότι το 7ο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί το 2025 στη Βραζιλία.