Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη νέα ηγεσία της Συρίας για την καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τουρκικό μέσο TGRT Haber.
Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση» και υπογράμμισε ότι εργάζονται για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές υπηρεσίες, καθώς και τηλεπικοινωνίες στη Συρία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ουράλογλου, η Τουρκία προγραμματίζει την επαναλειτουργία των αεροδρομίων στη Συρία, την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών συνδέσεων, καθώς και την αναβάθμιση των οδικών υποδομών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για να υποστηριχθούν οι βασικές υποδομές και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού, η οποία έχει επιταχυνθεί μετά την πολιτική αλλαγή στη Συρία, δείχνει την πρόθεση της Τουρκίας να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, προωθώντας τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφέρει την ανάγκη να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο θεωρείται παράνομο και άκυρο. Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα παραγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά.