Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε μια εκτενή συνέντευξη στην εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA, όπου συζήτησε ποικίλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή, της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της οικονομίας.
Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως το πρώτο από τα τρία κεφάλαια που θα κρίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι το 2027. Επισήμανε ότι η ακρίβεια που παρατηρείται οφείλεται σε προηγούμενες κρίσεις, όπως η πανδημία και ο πληθωρισμός, καθώς και ότι η κοινωνία δοκιμάζεται, αλλά η πληθωριστική κρίση δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Αναφέρθηκε στις στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ και στην επιδοματική πολιτική, τονίζοντας τη σημασία της στήριξης των πολιτών σε περιόδους κρίσης.
Αναφορικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Σαμαρά ξεπέρασαν τα αποδεκτά όρια, υποχρεώνοντάς τον σε αυτή την απόφαση. Τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει θεωρίες που υπονομεύουν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών. Απάντησε επίσης στη διαφωνία του Κώστα Καραμανλή, δηλώνοντας ότι η διαγραφή ήταν αναγκαία για την προστασία του κύρους της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας τη σταθερότητα που υπάρχει στην πολιτική σκηνή της χώρας. Σχολίασε την αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία διατηρεί τις θέσεις της, ενώ η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Αναφέρθηκε στην επιθυμία για καλή διαχείριση των διαφορών και την προσδοκία να φτάσουν σε ένα δικαιοδοτικό όργανο.
Στον τομέα της Άμυνας, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου μίλησε για την προμήθεια των Rafale και την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων. Αναγνώρισε τις οικονομικές δυσκολίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στην άμυνα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επενδύει το 3% του ΑΕΠ στην Άμυνα. Ανέφερε επίσης ότι η χώρα θα προμηθευτεί αεροσκάφη F-35 και θα αναπτύξει ένα αντιαεροπορικό θόλο για την προστασία του εναέριου χώρου.