Κατά την περίοδο των εορτών, μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες είναι οι στιγμές γεύματος με την οικογένεια και τους φίλους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτά προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα.
Συμβουλές από τον ΕΟΔΥ
– Διατηρείτε τα τρόφιμα χωριστά
– Κρατήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά χωριστά στο ψυγείο, σε κλειστά δοχεία ή σε σφραγισμένες σακούλες.
– Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο.
– Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο μαγειρικής για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος.
– Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες και αποθηκεύστε τα περισσεύματα στο ψυγείο άμεσα.
– Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί έξω από το ψυγείο, καθώς οι θερμοκρασίες δωματίου ευνοούν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.
– Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά από την επαφή με τρόφιμα, ζωοτροφή, απορρίμματα και μετά από επαφή με ασθενείς.
– Αποφύγετε τα ωμά αυγά και την ωμή ζύμη, καθώς αυτά μπορούν να περιέχουν βακτήρια όπως η Salmonella spp.
– Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους κατάλληλους βαθμούς για ασφαλή αποθήκευση τροφίμων.
– Ακολουθήστε τις οδηγίες για απόψυξη κρέατος και αποφύγετε την απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ