Νέες ανακαλύψεις από ερευνητική ομάδα καταδεικνύουν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος σωματικού λίπους συνδέεται με τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμα και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.
Η ερευνητική ομάδα επικεφαλής από το Ινστιτούτο Ακτινολογίας Mallinckrodt της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εστίασε στη σχέση μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη συμμετείχαν 80 άτομα νοητικά υγιή μέσης ηλικίας, με τα αποτελέσματα να αναδεικνύουν τη συσχέτιση του σωματικού λίπους με την εμφάνιση της νόσου.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους σχετίζονταν με αυξημένο αμυλοειδές στον εγκέφαλο, ενώ άλλοι τύποι λίπους δεν επηρέαζαν την παθολογία της νόσου. Επίσης, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χαμηλή HDL σχετίζονταν με υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Σε δεύτερη μελέτη, αποδείχθηκε ότι η παχυσαρκία και το σπλαχνικό λίπος μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την υιοθέτηση υγιεινών τροπών ζωής.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που οδηγούν στη μείωση του σωματικού λίπους μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της νόσου.
Επισυνάπτεται απεικόνιση της εγκεφαλικής ροής αίματος σε άτομα με παχυσαρκία και χωρίς, που αποτυπώνει τη σημασία της μελέτης στην υγεία του εγκεφάλου.