Στην περιοχή Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο Αττικής, ζουν περίπου 15.000 άνθρωποι, οι οποίοι, με πολύ μικρές εξαιρέσεις, είναι παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Έχουν χτίσει ουσιαστικά την πόλη και εγκαταστάθηκαν εδώ από τη δεκαετία του ’60, δουλεύοντας αρχικά στα καλλιεργήσιμα χωράφια της περιοχής και αργότερα εξαπλώθηκαν σε άλλες γειτονικές περιοχές.
Η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, ζουν φτωχοί άνθρωποι και οι συνθήκες δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, οι νέοι Πόντιοι έχουν βρει στο γυμναστήριο μια υγιή κατεύθυνση, αφοσιώνοντας τον εαυτό τους στην πάλη, την οποία θεωρούν ότι είναι χαραγμένη στο DNA τους. Από αυτό το γυμναστήριο έχουν βγει πρωταθλητές με πολλά διεθνή μετάλλια, όπως ο Γιώργος Πιλίδης.
Επισκεφτήκαμε το γυμναστήριο και καταγράψαμε με την κάμερα τις επίπονες προσπάθειες αυτών των παιδιών που στράφηκαν στον αθλητισμό και δεν τους παρέσυρε η παραβατικότητα, και μίλησαν για τις εμπειρίες τους. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησαν και οι προπονητές τους.
Έμφυτο ταλέντο
«Ο πληθυσμός των Ποντίων έχει μάθει να παλεύει για όλα, γι’ αυτό η πάλη είναι έμφυτο ταλέντο», τονίζει ο καθηγητής πανεπιστημίου Χρήστος Κόλλιας. Η πάλη είναι ένας τρόπος ζωής για τους Πόντιους, που παλεύουν με τη ζωή και την ασθένεια. Ο κ. Κόλλιας θεωρεί τον Γιώργο Πιλίδη ίσως το μεγαλύτερο παγκόσμιο ταλέντο στην πάλη.
Συναντήσαμε τον Γιώργο Πιλίδη στο γυμναστήριο
«Ασχολούμαι με την πάλη από 5 χρόνων με διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους αγώνες έχω προκριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχίζω», δηλώνει ο Γιώργος Πιλίδης. Το γυμναστήριο στην Γκορυτσά είναι ένα μέρος όπου ελπίζει να αναπτυχθούν νέοι πρωταθλητές.
Ο κοινωνικός ρόλος του γυμναστηρίου
«Ο χώρος είναι εξαιρετικός», τονίζει ο προπονητής πάλης Σωτήρης Καραμπέκος. Σε μια περιοχή με προβλήματα, το γυμναστήριο αποτελεί μια ασφαλή και ενθαρρυντική πραγματικότητα για τους νέους Πόντιους. Ο αθλητής πάλης Δημήτρης Μασμανίδης επισημαίνει τη σημασία της πάλης στη ζωή του κόσμου του Πόντου, που τους διδάσκει αξίες και σεβασμό.
Στο γυμναστήριο στην Γκορυτσά ζει μια κοινότητα που παλεύει όχι μόνο στο χαλί, αλλά και στη ζωή της. Μέσα από την πάλη, οι νέοι Πόντιοι βρίσκουν ελπίδα και δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους.