Κάλυψη Κενών Ιατρών στο ΕΣΥ: Νέα Μέτρα και Προοπτικές

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η έλλειψη παθολόγων και γενικών γιατρών, οι οποίοι είναι οι βασικές ειδικότητες της ΠΦΥ, παραμένει σοβαρό πρόβλημα για το υγειονομικό σύστημα, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Το 2025 αναμένεται να είναι καθοριστικό έτος καθώς προγραμματίζονται μέτρα βραχείας διάρκειας για την ανακούφιση της ΠΦΥ. Συγκεκριμένα, οι αγροτικοί γιατροί θα μετατραπούν σε Προσωπικούς Γιατρούς, με νέες θέσεις εργασίας να ανοίγουν σε όλη τη χώρα για την εγγραφή των πολιτών. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή Προσωπικών Γιατρών για τη μακροχρόνια τροφοδότηση της ΠΦΥ και των νοσοκομείων με παθολόγους και γενικούς γιατρούς.

Σήμερα, η χώρα διαθέτει 2.215 Προσωπικούς Γιατρούς από το δημόσιο τομέα, ενώ 1.272 ιδιώτες έχουν ενταχθεί στην ΠΦΥ, αριθμός που είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο των ειδικευμένων γιατρών. Περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό, με την κάλυψη να ανέρχεται στο 56%, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες δεν έχουν Προσωπικό Γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας θέτει ως στόχους την κάλυψη του 75% των πολιτών μέχρι το τέλος του 2025 και του 90% μέχρι το 2027, εκτιμώντας ότι απαιτούνται περίπου 1.500-2.000 γιατροί, με το 60% εξ αυτών να είναι απαραίτητοι στην Αττική.

Μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί στο τέλος του έτους παρέχει οικονομικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ στους αποφοίτους που θα επιλέξουν να ειδικευτούν στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και την Εσωτερική Παθολογία. Αυτή η κίνηση αναμένεται να προσελκύσει νέους γιατρούς στο σύστημα υγείας και να βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε δύο φάσεις: 2/3 κατά την έναρξη της εκπαίδευσης και το 1/3 με την ολοκλήρωση της πενταετούς ειδικότητας. Για το 2023, το υπουργείο έχει ήδη προγραμματίσει κονδύλι 2 εκατομμυρίων ευρώ για αυτό το bonus, που θα καλύψει περίπου 50 γιατρούς.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από το ιατρικό σώμα είναι έντονες, καθώς η ενίσχυση αυτή διαμορφώνει τη μισθολογική κατάσταση των ειδικευομένων παθολόγων και γενικών γιατρών σε σχέση με άλλες ειδικότητες. Οι ανησυχίες για τη δημιουργία μισθολογικού χάσματος είναι έντονες, καθώς το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες λόγω των σοβαρών ελλείψεων που παρατηρήθηκαν στα νοσοκομεία της περιφέρειας το περασμένο καλοκαίρι.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Δικτύου Natura 2000: Η Ελλάδα και η Προστασία της Φύσης

Η 21η Μαΐου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα του Δικτύου Natura 2000, με την Ελλάδα να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ο ελληνικός κινηματογράφος θρηνεί

Η οικογένεια και οι φίλοι αποχαιρέτησαν τον Νίκο Γαλανό, έναν αγαπητό ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου, που έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Νέο Πρόγραμμα Απασχόλησης για Πυρόπληκτους Ανέργους στην Αττική

Ξεκινάει σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το νέο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 100 ανέργων πυρόπληκτων της Αττικής από τη ΔΥΠΑ. Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν για 12 μήνες με αποδοχές 1.200 ευρώ.

Ιδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε με βάση την παρ. 7 του Άρθρου 66 του Ν. 4610/2019 για τις Σχολές Μηχανικών Πανεπιστημίων. Η διαδικασία ιδρυσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενισχύοντας την εκπαιδευτική προσφορά στον τομέα της μηχανικής και της βιοϊατρικής.