Η επιλογή Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Στρατηγική και πολιτικές ισορροπίες

Η πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιλέξει τον Κωνσταντίνο Τασούλα ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη. Για πρώτη φορά, μάλιστα, μια τόσο σημαντική επιλογή του πρωθυπουργού είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, με αρκετούς να αναρωτιούνται αν μπορεί να υπάρξει κάποια ανατροπή της κατάστασης. Ωστόσο, οι εξελίξεις είχαν κλείσει από το Σάββατο, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Τασούλα και είχε ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επιλογή του.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την επιλογή ενός πολιτικού προσώπου ως διαδόχου. Πηγές αναφέρουν ότι είχε αποκτήσει σαφή εικόνα των εξελίξεων με ενημέρωση που είχε λάβει νωρίτερα.

Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τασούλα φαίνεται να είχε εξεταστεί για μήνες από τον Μητσοτάκη. Ως επιλογή, διασφαλίζει την «εσωκομματική ειρήνη» στη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης και είναι αγαπητός στους βουλευτές. Αν και χαρακτηρίζεται ως «κομματική» επιλογή, υπάρχουν πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ο Τασούλας έχει αποδείξει ικανότητες στη διακομματική συνεργασία.

Καθώς εξετάζονταν και άλλες υποψηφιότητες, ο Τασούλας παρέμενε ο προφανής υποψήφιος από την Κεντροδεξιά. Όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει νόημα στη συναίνεση για τη συναίνεση, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην επιλογή του προεδρεύοντος της Βουλής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπερασπίστηκε την επιλογή με τη φράση «Δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν πρόσωπα».

Η πρόταση του Τασούλα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την παραδοσιακή εκλογική βάση της ΝΔ, αν και κάποιοι κεντρώοι ψηφοφόροι μπορεί να περίμεναν διαφορετική επιλογή. Η πρόταση εξασφαλίζει επίσης την εσωκομματική «ειρήνη» που είχε δημιουργηθεί μετά τις ευρωεκλογές και τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατανοεί ότι οι επιλογές του πρέπει να αντανακλούν τις τάσεις στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον. Η πολιτική του στρατηγική εστιάζει στην ανάγκη να επανασυνδεθεί με ψηφοφόρους που στήριξαν τη ΝΔ το 2023, αλλά που στις ευρωεκλογές στράφηκαν σε μικρότερα δεξιά κόμματα. Η στροφή προς τα δεξιά στην Ευρώπη είναι ένα φαινόμενο που θα επιβεβαιωθεί και από τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει συνάντηση με τον πιθανό επόμενο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Συνάντηση Προέδρου Βουλγαρίας με Αυτοκράτορα Ιαπωνίας στο Τόκιο

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, συναντήθηκε με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, στο Τόκιο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Γαλανό: Ένας Θρύλος του Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Νίκος Γαλανός, θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ένας άνδρας που έμεινε πιστός στην ελευθερία του και την τέχνη του.

Τραμπ: Πιστεύει στην επιθυμία του Πούτιν για ειρηνική λύση στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Πούτιν για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Στρατηγική Καινοτομίας της Ελλάδας: Η Σημασία των Κάθετων Οικοσυστημάτων

Ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, αναλύει τη σημασία της στρατηγικής καινοτομίας της Ελλάδας και των κάθετων οικοσυστημάτων.