Δανία: Πλειοψηφία Γροιλανδών κατά της πώλησης στις ΗΠΑ

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν εξέφρασε ικανοποίηση για μια δημοσκόπηση που έδειξε χθες, Τρίτη, ότι το 85% των Γροιλανδών δεν θέλουν το νησί τους στην Αρκτική, ένα ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας, να γίνει τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Γροιλανδία είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι η Δανία θα πρέπει να παραδώσει στην Ουάσινγκτον τον έλεγχο αυτού του στρατηγικής σημασίας νησιού.

Η έρευνα της εταιρείας Verian, την οποία παρήγγειλαν η δανική εφημερίδα Berlingske και η γροιλανδική Sermitsiaq, έδειξε πως μόνο 6% των Γροιλανδών θέλουν να γίνει το νησί τους τμήμα των ΗΠΑ, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Η δανή πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν δήλωσε χθες, Τρίτη , ότι υποστηρίζει πλήρως την αρχή του σεβασμού των διεθνών συνόρων, έπειτα από συναντήσεις της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

«Είμαι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η δημοσκόπηση έδειξε πως πολλοί Γροιλανδοί θέλουν να συνεχισθεί η στενή συνεργασία με τη Δανία. Πιθανόν με μια διαφορετική μορφή απ’ αυτή που ξέρουμε σήμερα, επειδή όλα αλλάζουν με το χρόνο», δήλωσε στην Berlingske αντιδρώντας στη δημοσκόπηση.

Η Δανία ανακοίνωσε προχθές, Δευτέρα, ότι θα δαπανήσει 14,6 δισεκατομμύρια κορώνες (2,04 δισεκατομμύρια δολάρια) για να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική.

Η Γροιλανδία, με χερσαία μάζα μεγαλύτερη από το Μεξικό και πληθυσμό 57.000 κατοίκους, απέκτησε το 2009 ευρεία αυτονομία και αυτόνομη διακυβέρνηση, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Δανία με δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε έχει δηλώσει επανειλημμένα πως το νησί δεν διατίθεται προς πώληση και ότι έγκειται στο λαό του να αποφασίσει για το μέλλον του.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μόνιμη παρουσία στη Διαστημική Βάση Πιτουφίκ στη βορειοδυτική Γροιλανδία, μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία για το σύστημά τους έγκαιρης προειδοποίησης για βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς η συντομότερη οδός από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική διέρχεται από το νησί.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Παγκόσμια Κρίση: Η Απειλή για το Διεθνές Σύστημα Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των επιθέσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και καλεί σε διπλωματία και αποκλιμάκωση.

Πύρινο μέτωπο στη Χίο: Αντίκτυποι και επιχειρήσεις κατάσβεσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Χίο, με τρεις εστίες να απασχολούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Αναγκαία η εκκένωση κατοικημένων περιοχών, με συνεχείς επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Βομβιστής αυτοκτονίας πλήττει ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό

Σοβαρή επίθεση αυτοκτονίας σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό με τουλάχιστον 20 θανάτους και 52 τραυματίες.

Αντίκτυπος Τουρκικών Προσπαθειών στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Η αντίδραση αραβικών χωρών στις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη αποκαλύπτει τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες και τις προκλήσεις της Τουρκίας.